Ramadhan : Hari Kedua

Assalamualaikum...

Masakan yang simple-mimple jer untuk juadah berbuka hari ke-2. Punya la mengidam nak makan bubur jagung bersagu ni dari pagi jadik memang kene buat jugak kalo tak kempunan..aikkk ade ker? Nan hado..Sarah tecik lagi..kekekeke.

Meh tengok juadah kami sefamilia hiks :)



Tengah masak dok jeling jam kat depan tuh. Alamak dah dekat 7.30 dah nih..sempat ker. Pastu kalut la duk tungtangtungtang masak. Sekali hidang sume hahahhaa..baru 6.40ptg. Haishh rabun mataku makin tinggi nampaknya tu pun culas nak pakai spek. Hahahaa...




Sambal nih memang peberet sejati dari kecik sampai sekarang. Makan nasik dengan sambal ape pun dah ok, tak yah menu lain pun ok. Dulu tak brape reti nak masak sambal sokmo pedas. Dah kawen nih baru la tau..Hahahah. Betul la orang kate bile kawen yang tak pandai masak pun leh jadik terer..kekeke tapi kiter bese2 je la.

Masak sambal nih kene pecah minyak dulu pastu kene lama baru la sedap dan tak pedas. Pasnih bleh kot celen kakak kelantan tuh. Hehehe...




Sedang asyik buat bubur si Sarah, encik Is balik bawak bahan2 mentah untuk masak. Jadi kiter tambah la menu tomyam udang. Udang peberet si puteri. Kejap jer abes udang nih. Tomyam pun peberet kiter gak.




Berbuka puasa dimulakan dengan kurma, buah tembikai nih pastu baru la cubit2 sket menu lain. Pastu baru makan.




Sagu nih kiter rendam awal. Senang nanti bila nak masak elok2 ja dia kembang, jimat la masa kan bila masak tuh. Nak buat bubur jagung nih senang sangat. Tak guna gula melaka ker santan ker tarak. Kiter cume pakai :

BUBUR JAGUNG BERSAGU MUDAAAAAHHHNYAAAA

1 tin jagung
1 tin susu cair (setengah tin jer pakainye)
Sagu (ikut suka la banyak mane pun)
Gula kastor (sebab gula melaka ker gula perang ker takde :P)

Cara Masak (my style la kan) :

Masukkan sagu yang dah direndam (masa nih sagu tuh dah kembang)ke dalam periuk. Bila dah agak nak mendidih masukkan gula kastor (gula nih depends la nak manis camne kan). Kacau2 sampai sebati. Pastu masukkan susu cair, kacau lagi. Kemudian masukkan jagung yang dalam tin tu. Sesuaikan dengan air. Kena selalu kacau sebab sagu nih lama-kelamaan pekat jadi kene adjust dengan air. Bila dah mendidih tutup api. Sedia untuk dihidang. 

Kali nih kiter letakkan dalam peti ais. Sejuk dan nyaman jer bila masuk dalam tekak. Sampaikan encik Is menambah2 itu tandanya bini dia masak sedap bubur berkenaan. Hahaha. Kiter sempat sekali jer yang lain encik Is dah tolong selesaikan :)



Menu hari ke-3 belum lagi ada perancangan. Sedang memikir tapi rasanya nak masak ketam tuh. Ketam nak masak ape ek??

Share:

0 comments