Ramadhan : Hari Ketiga

Assalamualaikum...

Menu ni direquest oleh encik Is, ketam masak lemak. Pembasah tekak air bandung selasih diimport khas dari Indonesia. Hehehehe.





Kali nih kiter try resepi masak lemak yang ditumis. Aik?? Kalo dah bertumis tuh bukan la masak lemak..eh sape cakap. Meh tengok cara nak masak masakan nih. Sedap o00o0o :)



Resepi asal kiter ambil dari kak Azlita yang memang terkenal tuh kan. Memang tak rugi cube masakan nih. Sedap sambil slurpp2 kuahnyer..hehehe. Tapi kiter ade la olah sket sebab tengok bahan yang ade kat rumah la. Kalo takde tak le hamba masukkan :). Ini link untuk resepi yang meletops nih. 

KETAM MASAK LEMAK 

Beberapa ekor ketam (hahaha tak kira plak mase masak tadik)
2 cm halia (dikisar)
2 cm kunyit hidup (dikisar)
10 biji cili padi (dikisar)
2 batang serai (diketuk)
5 ulas bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
2 helai daun kunyit (untuk hiasan)
Santan kotak
Air dan garam 



Cara nak masaknya plak leh rujuk dekat gambar yang kiter snap tuh. Kiter terangkan simple2 je la. Step pertama panaskan minyak dulu, pastu masukkan 2 batang serai yang telah diketuk. Bila agak panas baru lah masukkan bahan yang dikisar tuh. Mase nih ya Allah bau nyer hahaha harum macam nak makan. Sabaqqq.... pose! Hiks..

Pastu bile dah mendidih dan pecah minyak masukkan santan pulak. Mase nih kene kacau selalu tau sebab tak nak santan tuh pulak yang pecah minyak. Then masukkan air. Agak2 la sukatan airnyer yer kengkawan. Bila dah mendidih masukkan ketam yang meletop tadik tuh. Sesuaikan dengan garam. Pastu masukkan daun kunyit (optional jer). Kiter suke bau daun kunyit nih..hahahaha. Dah menggelegak leh la tutup api. Sedia untuk dihidangkan. Ngap?? Belum lagi sila tunggu azan maghrib kekekeke.




Macam biasa tugas buat air , encik Is yang sukarela. I is orite jew hehehe.. Pencuci mulut kiter buat bubur kacang hijau. Menu ringkas untuk hari ke-3.


Saya mengucapkan selamat berbuka puasa dan selamat bertarawih dari saya Sarah Seketol :)

Share:

0 comments